Eddie Jordan was vanwege de liefde voor ‘zijn’ team nog mild over Spyker, maar Bernie Ecclestone oordeelt een stuk harder. Hij stelt dat het team niet veel heeft bijgedragen. ,,Ze kwamen en dat was het.” Het team is de laatste drie seizoenen drie keer van naam veranderd en de vierde keer is aanstaande – mits de twee partijen eruit komen. Waarschijnlijk wordt de naam iets van ‘Team India’ nu zakenman Vijay Mallya bij de nieuwe plannen betrokken is.

Mallya is één van de vele vrienden van Ecclestone, die de bejaarde Brit dan ook om advies vroeg toen hij wilde weten wat hij moest doen om in de Formule 1 te komen. ,,Vijay wilde naar de Formule 1 en ik heb hem in contact gebracht met Toyota”, zegt Ecclestone in gesprek met Sportweek.

Mallya’s vliegtuigmaatschappij Fly Kingfisher is inmiddels één van Toyota’s sponsoren. Maar dat was niet genoeg, hij wilde meer en groter. ,,Vijay wilde altijd al een team bezitten en het was genoegzaam bekend dat Spyker te koop stond. ‘Misschien is dit de beste manier’, zei ik tegen hem. Daarna heb ik de familie Mol gesproken.”

Desondanks bestrijdt Ecclestone beide partijen te hebben geadviseerd en het zit hem ook niet echt lekker dat het team alweer voor de zoveelste keer in korte tijd van eigenaar verwisselt. ,,Ik was blijer geweest als die andere mensen hadden gedaan wat ze zeiden dat ze zouden doen. Ze kwamen en dat was het. Ze hebben niet echt iets bijgedragen, nee.”

Op de vraag of hij teleurgesteld is in Spyker volgt een typisch Ecclestone-antwoord: ,,Ze zijn maar een jaar aanwezig geweest.”

KVN