Bernie Ecclestone vindt het verschil van twee punten tussen de eerste en tweede plaats te klein. De Brit denkt eraan een nieuw puntensysteem in te voeren en wil de komende weken spijkers met koppen slaan.Hiermee hoopt Ecclestone te bereiken dat de coureur die op de tweede plaats ligt meer risico zal nemen om alsnog te winnen. Nu wegen de twee extra punten die te verdienen zijn niet op tegen de risico's die genomen moeten worden, beredeneert hij.

,,De essentie van autosport is racen, zoals het woord zelf al zegt. Er wordt niet genoeg ingehaald vandaag de dag, simpelweg omdat het het niet waard is zoveel risico te nemen”, vertelt de Brit tegenover de Mail on Sunday.

Ecclestone legt uit wat hij van plan is: ,,Wat ik wil zien is dat de coureur die de meeste races wint ook wereldkampioen wordt. Het aantal tweede plaatsen moet pas ter zake doen als twee coureurs evenveel overwinningen hebben. De constructeurs behouden het huidige systeem.”

Precies dezelfde reden – een zege meer aanzien geven – werd opgegeven om vanaf het begin van de jaren '90 niet langer negen, maar tien punten aan de winnaar toe te kennen. Overigens bedient Ecclestone zich wel van een drogreden: vanaf 1989 is altijd de coureur met de meeste overwinningen kampioen geworden.

KVN