De drukstbezochte persconferentie van dit weekend was niet een van de officiële FIA-sessies. Zelfs niet nadat Michael Schumacher het snelste was in de kwalificatie. Ook die na afloop van de race zal dat waarschijnlijk niet zijn. Nee, de meeste journalisten en fotografen doken woensdagmiddag op bij het Red Bull Energy Station voor de presentatie van een nieuw uurwerk.

Zat daar dan baanbrekende technologie in verwerkt die de Formule 1 voor altijd zal veranderen? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Had Mark Webber dan groot nieuws te vertellen over hoe het horloge zijn leven heeft beïnvloed? Ook niet. Hij vertelde slechts hoe handig het was bij het mountainbiken. Hadden de journalisten dan andere prangende vragen? Nee, het bleef angstvallig stil toen de microfoon richting de aanwezigen werd gekeerd.

Waarom was iedereen dan massaal op dit PR-evenement afgekomen? Omdat er wel eens wat te halen zou kunnen zijn. Want alle journalistieke codes ten spijt, is de pers echt wel vatbaar voor cadeaus. En waarom zou er anders op de uitnodiging staan dat er strikt zou worden toegezien op de gastenlijst?

Maar het leek steeds meer alleen een lokkertje te zijn. Eerst ging de eregast, Webber, ervandoor op een boot (van Nederlandse makelij overigens). Een groep fotografen ging hem achterna in een tweede boot. Want de fotoshoot was voor de verandering eens niet staand voor een groot reclamebord, maar met de skyline van Monaco op de achtergrond. Terug aan wal, of beter gezegd het drijvende Energy Station, hield Webber zijn plichtmatige praatje en werd iedereen bedankt voor zijn komst. 

Teleurgesteld dat er toch niets te halen viel, taaiden de meesten af. Totdat bij de uitgang opeens de tassen tevoorschijn werden getoverd. Opeens was er minder haast om de weg te vervolgen, bijvoorbeeld naar Pirelli dat kookboeken uitdeelde, en stokte de uittocht. Zo kreeg iedereen toch wat hij wilde. De journalisten een leuk aandenken aan Monaco, en de fabrikant de nodige publiciteit. Om de schijn op te houden dat ik onomkoopbaar ben, zal ik het merk niet noemen.