De vlag kan uit in Woking: McLaren-Honda haalde in Monaco voor het eerst dit seizoen punten. Jenson Button reed zijn MP4-30 naar de achtste plaats. Teamgenoot Fernando Alonso had minder geluk.

Button is vanzelfsprekend heel tevreden met zijn vier WK-punten. “Het was een goede dag voor ons”, oordeelt hij. “We hoopten een punt te scoren, maar we pakten er vier. Ik had echt niet gerekend op de achtste plaats.”

De Britse routinier is vooral ook blij voor het team. “Ze hebben heel hard gewerkt om te komen waar we nu zijn, dus ze verdienen dit”, zegt hij. “We hebben nog wel wat werk voor de boeg, maar dit is een enorme positieve ontwikkeling voor ons.”

Buttons top tien-klassering kwam hem niet bepaald aanwaaien. “Ik reed kwalificatieronde na kwalificatieronde”, vertelt hij. “Het was lichamelijk behoorlijk zwaar, maar ik heb er echt van genoten.” Button legt met zijn vier punten beslag op de zestiende plek in het kampioenschap.

Alonso

Bij Fernando Alonso was er minder reden tot juichen. De Spanjaard maakte bij de start twee plaatsen goed, maar kreeg na een touché met Nico Hülkenberg in de eerste ronde vijf strafseconden aan zijn broek. Desondanks werkte hij zich op naar de negende plaats, maar na 45 ronden gaf Alonso’s McLaren er weer eens de brui aan.

“Het opschakelen ging in de ronde voor ik uitviel al vreemd”, vertelt Alonso over het mechanisch defect. “In de eerste bocht had ik vervolgens geen remmen. De auto ging ook in z’n vrij en ik kon hem niet meer in de versnelling krijgen.”

Frustrerend, vindt Alonso: “We hadden voor het eerst dit seizoen beide auto’s in de punten. We moeten er echt voor zorgen dat dit soort dingen in de toekomst niet meer gebeurt.” Maar de ex-wereldkampioen ziet ook de positieve kant van de zaak: “Het is ook weer goed dat we deze problemen nu hebben, want dat betekent dat we ze volgend jaar niet voor de kiezen krijgen.”