In een nieuwe persverklaring heeft de familie van de afgelopen zondag zwaar gecrashte Jules Bianchi meer informatie gegeven over de verwondingen van de coureur. Bianchi heeft bij het ongeval een zogenaamde diffuse axonale beschadiging opgelopen.

Dat is één van de meest voorkomende vormen van hersenletsel veroorzaakt door ongelukken waarbij grote vertragingskrachten een rol spelen. De term ‘diffuus’ wijst erop dat het letsel zich niet concentreert op één punt, maar zich verspreid door de hersenen bevindt. De schade kan verschillende vormen en niveaus van ernst aannemen, die ook uiteenlopende gevolgen voor de prognose van een patiënt hebben.

“Jules bevindt zich nog steeds in kritieke, maar stabiele conditie op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Yokkaichi”, laat Bianchi’s familie in de verklaring weten. “De artsen doen alles wat ze kunnen en zullen op gepaste momenten verdere updates verstrekken.”

De Bianchi’s bedanken de artsen Gérard Saillant, voorzitter van de medische commissie van de FIA, en Alessandro Frati, een neurochirurg die op verzoek van het Ferrari-team naar Japan is afgereisd, voor hun ondersteuning. Beide doktoren hebben overlegd met het Japanse artsenteam en staan de familie bij met advies.  

Ten slotte uit de familie haar waardering voor de steun die ze van fans uit de hele wereld heeft ontvangen: “Het is een hele moeilijke tijd voor ons, maar alle bemoedigende woorden die we hebben ontvangen doen ons erg goed. Daar zijn we dan ook zeer dankbaar voor.”