Bernie Ecclestone wil graag dat de kampioen wordt aangewezen op basis van het aantal zeges en dus het aantal gouden medailles in een poging de sport spannender te maken. Of hij zijn zin krijgt, hangt af van de fans. Zij hebben het laatste woord.Ook al werd het WK afgelopen seizoen pas in de laatste bocht van de laatste Grand Prix in het voordeel van Lewis Hamilton beslist, Ecclestone is het zat dat de races als saai worden bestempeld. Hij wil meer spanning creëren.

Even werd gedacht aan een grap, maar Ecclestone is bloedserieus. ,,Het voorstel moet alleen nog goedgekeurd worden door de teams en de World Motor Sport Council”, zei hij recent. De partijen konden het echter niet eens worden en nu mogen de fans besluiten.

Op de website Formula1.com legt Ecclestone nog eens uit wat hij precies van plan is en vooral ook waarom. Onder het interview kan iedereen aangeven of hij of zij dat al dan niet een goed idee vindt. De kans is groot dat de uitslag van de poll bepalend is voor een definitief besluit over het plan van Ecclestone.

,,Mijn idee is om geen punten toe te kennen, maar medailles uit te reiken aan de coureurs die op het podium eindigen. Goud voor de winnaar, zilver voor de nummer twee en brons voor de coureur die als derde finisht”, legt Ecclestone nog maar eens uit. ,,De coureur die de meeste races wint en dus de meeste gouden medailles verzamelt, wordt dan kampioen. Bij gelijke stand tellen de zilveren en bronzen plakken ook mee.”

Ecclestone hoopt met de invoering van zijn plannen, als het daadwerkelijk zover komt tenminste, de sport spannender te maken door coureurs ertoe aan te sporen harder hun best te doen om races te winnen. Bijkomend voordeel zou toename van het aantal inhaalacties moeten zijn. Nu is dat niet het geval en nemen coureurs soms genoegen met een tweede, derde of vierde plek.

,,Dat is niet zozeer de schuld van de coureurs, maar van het puntensysteem”, meent Ecclestone. ,,Het is nu beter om op veilig te spelen en derde te worden in plaats van risico te nemen als daar slechts twee extra punten tegenover staan. In 2007 leidde Hamilton enige tijd het WK zonder een race te hebben gewonnen en afgelopen seizoen gebeurde hetzelfde met Robert Kubica. Het mag niet zo zijn dat er iemand kampioen wordt zonder dat hij tijdens het seizoen een race heeft gewonnen. Die kans bestaat nu.”

Tot slot wordt Ecclestone de vraag voorgelegd of hij soms niet blij is met Hamilton als kampioen. Hamilton won in 2008 vijf Grand Prix’ en terwijl zijn concurrent Felipe Massa er zes won. ,,Onzin!”, briest de Britse Formule 1-tsaar. ,,Lewis is een waardig kampioen en het stond al vanaf zijn debuut vast dat hij ooit de titel zou winnen. De vraag was niet of, maar wanneer. Nou, in 2008 dus.”

,,Het enige waar ik niet helemaal blij mee was is dat Lewis voor aanvang van de laatste race wist dat hij aan slechts een vijfde plek genoeg zou hebben om kampioen te worden. Ik denk niet dat de fans daarvoor naar de Formule 1 kijken, om hun held als vijfde te zien eindigen. Ze willen de beste coureurs ter wereld zien vechten voor een Grand Prix-zege.”

Klik [xlink www.formula1.com/news/interviews/2008/12/8775.html}hier{xlink] om te stemmen.

KVN