Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel finishten in Abu Dhabi als derde en vierde. Räikkönen verzekerde zich zo van P4 in het WK. Vettel herpakte zich na een slechte kwalificatie.

Voor Räikkönen was de derde plek op het Yas Marina Circuit zijn derde podiumplek van het jaar. Ook besliste hij de ‘strijd der Finnen’ met landgenoot Valtteri Bottas om de vierde plek in het WK zo in zijn voordeel, maar zoals altijd als hij niet wint, levert het nog geen lachende Räikkönen op.

Dat komt omdat 2015 in zijn geheel ‘geen ideaal jaar was’, volgens Räikkönen. “We begonnen dit seizoen beter dan het vorige, maar ondanks dat de snelheid er dit jaar wel was, hebben we te veel problemen gehad en fouten gemaakt.”

“Dit was echter een beter weekend”, zegt hij over het laatste Grand Prix-weekend van 2015. “Alles ging zoals het hoort en de auto deed het prima, maar het was niet genoeg om Mercedes te verslaan.”

Onderweg naar de derde plek kwam Räikkönen teamgenoot Vettel overigens een paar keer tegen. Echt fel vochten de twee niet met elkaar, want Vettel stond op een andere strategie omdat hij de race – na een rekenfout in de kwalificatie – als vijftiende moest beginnen.

De Duitser begon de race met twee lange stints op de hardere band en sloot deze af met een korte op de super softs. “Mijn eerste stint was goed, zeker toen ik op het eind vrij baan had. De tweede was wat minder, waardoor ik in de laatste nog wat plekken moest goedmaken.”

Vettel passeerde in de laatste zestien ronden zowel Daniel Ricciardo als Sergio Pérez. Met de vierde plek is hij tevreden. “Ik denk dat we dat ook zeker mogen zijn”, stelt de coureur die nog even bang was dat zijn race na één bocht al voorbij zou zijn: “Fernando Alonso botste hard met Pastor Maldonado en raakte mij ook nog. Gelukkig ging er daarbij echter niets stuk aan mijn auto”, aldus de nummer drie uit het WK.