Ferrari-coureur Sebastian Vettel moest zich in de race in Sotsji langs teamgenoot Kimi Räikkönen vechten, maar had dat liever dan dat er een teamorder werd uitgevaardigd.

Dat vertelt de Duitser, de enige Ferrari-coureur die nog kans maakt op de titel, aan Motorsport-Total. “Rond de tiende ronde denk je nog niet aan teamorders”, zegt hij. “Kimi en ik willen bovendien vrij racen, dus het zou verkeerd geweest zijn als dit via de boordradio was opgelost.”

Dat Vettel het geen probleem vond om zich na een matige start op de baan voorbij zijn teamgenoot te werken, waarvoor hij enkele pogingen nodig had, komt ook ‘omdat er toch niemand voor ons reed’.

Dat was natuurlijk wel zo, want Lewis Hamilton reed nog voor de vechtende Ferrari-coureurs, maar volgens Vettel was de Brit toch buiten bereik. “Als hij een probleem had gehad, was het een ander verhaal geweest, maar op het moment van ons duel had Lewis de race onder controle en was hij te snel.”

“Ik denk dan ook niet dat het veel zin voor ons had om de posities met een stalorder om te draaien”, herhaalt Vettel, die heeft genoten van het gevecht en denkt dat dit ook geldt voor zijn teamgenoot. “Al heb ik er wellicht wat meer van genoten, aangezien ik uiteindelijk voor lag.”

Vettel geeft nog wel toe dat Räikkönen en hij een paar keer dicht bij elkaar in de buurt kwamen. “Maar we hebben elkaar laten leven. Kimi was fair. Het was een mooi duel.” Teamgenoot Räikkönen onderschrijft dat: “Het was een eerlijk gevecht.”

De Fin herhaalt verder dat hij er, gezien zijn situatie, geen moeite mee heeft om in dienst van het team te rijden als dat nodig is. “Ik doe niet meer mee om het kampioenschap, dus dan vind ik het heel normaal om je team aan de hand van teamorders te helpen als het daar van komt.”

Met nog vier Grands Prix te gaan en nog maximaal honderd punten te verdienen, staat Vettel tweede in het WK met 236 punten. Zijn achterstand op lijstaanvoerder Hamilton bedraagt 66 punten. Vettel staat zeven punten voor op Nico Rosberg. Räikkönen is vierde met 123 punten.