Ferrari zag in dat poleposition vandaag buiten bereik lag en koos er daarom voor om in Q3 op de hardere banden te rijden in de hoop daar tijdens de race voordeel uit te halen.

“Er waren twee scenario’s”, verklaart Fernando Alonso. “Of we starten vijfde of zesde op de zachte banden, of zesde of zevende op de mediums. Wat de juiste keuze is, moet morgen blijken. Maar hier is het wellicht minder belangrijk om vooraan te starten, omdat de zachte banden zeer snel slijten. De serie pitstops zal rond de achtste ronde beginnen en dan kom je al snel in veel verkeer.”

“Op dat moment moeten wij alles geven, alsof het kwalificatierondes zijn”, legt Alonso uit hoe het starten op de mediumbanden dan voordelig kan zijn. “Dit weekend zijn we zo’n zes tienden langzamer dan de snelsten, maar ten opzichte van Silverstone zijn we weer terug op het gebruikelijke niveau. En dus moeten we met de koplopers kunnen strijden in de race.”

Felipe Massa was zijn teamgenoot te snel af. “Een goede kwalificatie”, zegt de Braziliaan dan ook. “De auto voelde goed aan. Op de zachte banden waren we competitiever dan in Silverstone, maar meer dan vierde of vijfde zat er toch niet in. Op basis van mijn klasseringen in Q1 en Q2 was ik graag voor pole gegaan, maar de simulaties in de vrije trainingen wezen uit dat het beter was om op de mediums te kwalificeren. Als de auto weer zo goed aanvoelt, ligt een fantastisch resultaat in het verschiet.”