Kimi Räikkönen laat zijn emoties niet vaak de vrije loop dus het gaat te ver om de Fin boos te noemen, maar het is overduidelijk dat hij niet gelukkig is met de misrekening van Ferrari die ervoor zorgde dat hij in Q1 bleef steken. Teamgenoot Fernando Alonso haalde Q3 wel en pakte daarin P5.

Terwijl Räikkönen qua rondetijd op het vinkentouw zat wat betreft het vinden van doorgang naar Q2, besloot Ferrari hem aan het eind van Q1 niet nog een extra run te laten doen. Het bleek een dure misrekening, want Marussia’s Jules Bianchi dook nog onder de tijd van de in de pits geparkeerde Räikkönen door, waardoor de Fin op P17 terecht kwam en na de eerste schifting al klaar was met de kwalificatie.

“We waren aanvankelijk van plan nog een keer de baan op te gaan, maar het team dacht dat de tijd die ik had gereden afdoende was”, verklaart Räikkönen, die niet bekend staat als een man van veel woorden, maar er ook niet veel nodig heeft om zijn gevoelens over deze beslissing duidelijk te maken: “Ik vroeg tot drie keer toe of ze het echt zeker wisten, en het resultaat daarvan kun je nu zien…”

Gevraagd naar een reactie op de blunder van formaat, weigert teambaas Marco Mattiacci commentaar te geven. Räikkönens teamgenoot Fernando Alonso omschrijft het ‘als een ongelukkige situatie’, wat natuurlijk makkelijk praten is aangezien hijzelf morgen vanaf de in zijn ogen ‘perfecte’ vijfde plek mag vertrekken, die hij zo noemt omdat het aan de schone kant van de grid is.

“Het is een mooie uitgangspositie die uitzicht biedt op een goed resultaat”, vervolgt Alonso. “Er staan weliswaar twee Red Bulls en een Williams voor me die eigenlijk sneller zijn, maar ik denk dat we op dit circuit – ongeacht of het droog is of regent – competitief kunnen zijn en ons in de strijd om een aansprekende puntenfinish kunnen mengen.”