Hoezeer Ferrari afgelopen winter ook het belang van een betrouwbare auto benadrukte, de Italiaanse renstal kwam bedrogen uit. Al na twintig minuten ging het mis toen de bolide van Kimi Raikkonen stilviel.De Fin had zojuist een vliegende ronde gereden en was onderweg terug naar het team. Tot zijn auto ineens alle aandrijving verloor vanwege een probleem met de benzinedruk. De Ferrari kwam tot stilstand op een plek vanaf waar de monteurs hem niet mochten aanduwen.

Gevolg: de zestiende startplek. ,,Het moge duidelijk zijn dat ik teleurgesteld ben”, zegt Raikkonen. ,,Ik probeerde de auto nog terug te brengen, maar kwam stil te staan. Toen was er niets meer dat ik kon doen.”

Toch was het maar een klein probleem, aldus Ferrari's Hoofd Circuitzaken Luca Baldisserri. ,,Ja, hij had zijn kwalificatie kunnen vervolgen.” Wat resteert zijn sombere vooruitzichten voor de race. ,,Natuurlijk kan dit gebeuren, maar liever niet. Wie weet lukt het nog om punten te scoren”, hoopt Raikkonen.

Met Felipe Massa ging het al niet veel beter. De Braziliaan kwam niet verder dan de vierde tijd. Dat is te wijten aan verkeer en een lage temperatuur in de banden, meent hij. ,,Ik had verkeer in mijn outlap en kon daardoor de banden niet goed opwarmen.”

In de race moet het goedkomen. Massa: ,,De balans van de auto is in orde en we weten hoe goed onze snelheid is. Zeker gezien de voorspelde hitte verwacht ik een zware race. Er kan van alles gebeuren en ik denk niet dat we bij voorbaat kansloos zijn.”

KVN