Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene zal de zomerstop niet doorbrengen met nadenken over de toekomst van Kimi Räikkönen en wie eventueel diens opvolger wordt.

“Onze focus ligt namelijk op het verbeteren van de auto”, stelt de Italiaan. “Voor het uitmaken wie er in 2016 voor ons rijdt, hebben we verder de tijd”, meent Arrivabene, die vindt dat de zomerpauze gebruikt moet worden voor hetgeen deze bedoeld is: “Zwemmen, klimmen, mountainbiken”, somt hij op. “In ieder geval niet voor nadenken en werken. Anders zou het geen vakantie zijn.”

Over de toekomst van Räikkönen is de laatste maanden veel gezegd en geschreven, maar Arrivabene heeft altijd volgehouden dat de Fin zijn toekomst in eigen hand heeft en met goede resultaten veilig kan stellen. Wat dat betreft, deed Räikkönen goede zaken in Hongarije, zegt Ferrari’s teambaas. “Hij reed heel sterk en verdient daar lof voor. Het is heel spijtig dat zijn motor stuk ging en hij het einde van de race niet haalde.”

Opties
Volgens berichten in de Italiaanse pers heeft de Scuderia tot en met vrijdag 31 juli de tijd een optie te lichten in Räikkönens contract en de wereldkampioen van 2007 bij het team te houden als teamgenoot van Sebastian Vettel. Volgens de laatste geruchten zou Ferrari echter overwegen de deadline te laten verstrijken en vervolgens een nieuwe deal – voor minder geld – willen sluiten, mits Räikkönen goed presteert in de komende races.

Als mogelijke opvolger voor Räikkönen wordt vooral zijn landgenoot Valtteri Bottas vaak genoemd. Bottas ligt echter nog vast bij Williams en hoewel dat team naar verluidt met Ferrari om de tafel zit om over een afkoopsom te praten, zijn beide partijen er nog niet uit. Ferrari-president Sergio Marchionne vertelt daarbij ook aan Blick dat hij er niks voor voelt een enorm bedrag te betalen: “Dat is in het voetbal gewoon, maar hier niet.”

Behalve Bottas zijn ook Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg en zelfs de Nederlandse Toro Rosso-coureur Max Verstappen als kandidaten genoemd. In het geval van Verstappen hebben Red Bull, Verstappens vader Jos en ook Ferrari echter ontkend dat er iets speelt. Het Duitse Motorsport-Total meldt hierbij verder dat Ferrari overweegt Räikkönen in 2016 te behouden zodat het in 2017 meer opties heeft qua opvolgers.