Ferrari heeft haar met de auto worstelende coureur Kimi Räikkönen, wiens prestaties vooralsnog verbleken bij die van zijn teamgenoot Fernando Alonso, wederom een hart onder de riem gestoken.

Ditmaal is het teambaas Marco Mattiacci die namens de Scuderia openlijk steun aan het adres van Räikkönen uitspreekt, na diens – mede door schade veroorzaakte – finish buiten de punten in Duitsland van afgelopen weekend.

“Kimi geniet de volledige steun en het volledige vertrouwen van Ferrari”, benadrukt Mattiacci allereerst. “Kimi is de coureur die we nodig hebben”, beklemtoont de Italiaan, die pas zeven races als teambaas aan het roer staat, verder.

Räikkönen heeft twee races op rij niet gescoord en staat na tien Grands Prix twaalfde met negentien punten, terwijl Alonso vierde staat met een score van 97. Hoewel Mattiacci beaamt dat Ferrari ‘meer punten moet pakken’, kan Räikkönen dat volgens hem ook doen.

Van een gebrek aan motivatie is verder geen sprake bij Räikkönen, stelt Mattiacci. “Hij is een professional en is bovendien wereldkampioen geworden met Ferrari. Hij weet ook echt wel wat er beter moet en op welke vlakken hijzelf ook beter kan presteren.”

“Kimi heeft het zwaar op het moment, ook omdat hij ziet hoe goed Fernando het doet, maar hij blijft gemotiveerd en we doen er samen alles aan om de situatie te verbeteren.”

Alonso
Dat Ferrari Räikkönen zo openlijk steunt is zowel niet meer dan logisch als netjes, maar – en dit is pure speculatie – er kan ook een andere kant aan zitten, en dat is dat het team toch bang is dat Fernando Alonso na afloop van dit seizoen zijn biezen pakt, wat het extra reden geeft om vast te houden aan Räikkönen en hem zich goed te laten voelen binnen het team en met de auto.

Het is namelijk een publiek geheim dat Alonso er niet blij mee is dat Ferrari hem – wellicht met uitzondering van in 2010 – nimmer een auto heeft gegeven waarmee hij het hele jaar om de titel kan strijden, net zoals het bekend is dat McLaren interesse in hem heeft.

Alonso heeft weliswaar een contract met Ferrari tot en met eind 2016, maar daar staan naar verluidt prestatieclausules in. Eén daarvan zou zijn, zo bericht onder meer Autosprint, dat Ferrari bij de eerste drie in het constructeurskampioenschap moet staan.

Als Ferrari niet bij de eerste drie staat, zou Alonso zichzelf mogelijk ‘contractvrij’ kunnen verklaren. Sinds afgelopen weekend staat Ferrari vierde, nadat het in Duitsland de derde plek in het WK verloor aan Williams.

Welke deadline-datum aan deze vermeende clausule verbonden is, is niet bekend. Logischerwijs ligt zo’n datum echter ergens vlak voor of niet al te lang na de zomerstop, aangezien het silly season dan traditioneel gezien begint.