Max Verstappen bivakkeert komende maand in de Verenigde Staten om mee te doen aan de eerste editie van Ferrari’s Florida Winter Series. De zestienjarige coureur is hiervoor gevraagd door Ferrari’s driver development.

Eerder vandaag werd bekend dat Verstappen na Dennis van de Laar de tweede Nederlander is die meedoet aan het kampioenschap. Zijn deelname aan de Florida Winter Series betekent, na eerdere tests in de Formule Renault 2.0 en Formule 3, het debuut van Verstappen in de autosport, na een succesvolle kartcarrière.

“Vanuit Ferrari heeft Luca Baldisserri als hoofd van de Ferrari Driver Academy contact met me opgenomen”, vertelt Verstappen. “Zijn uitnodiging om deel te nemen aan de Florida Winter Series heb ik met beide handen aangegrepen, want het is een goede manier om in een korte tijd veel race ervaring op te doen in een auto. Mijn doel is om zoveel mogelijk te leren in Florida en daarbij zal ik mijn uiterste best doen. Het is mijn racedebuut en ik kan me al meteen meten met enkele grote namen uit de autosport.”

Zo zijn ook alle protegés van Ferrari zelf van de partij, van Jules Bianchi tot Europees F3-kampioen Raffaelle Marciello. Ook IndyCar-coureur Simona de Silvestro geeft acte de présence. Verstappen verwacht veel te leren tijdens de vier raceweekenden.

“Ik zal ervaren hoe het is om dicht achter andere auto’s te rijden en downforce te verliezen, veel starts oefenen en samen met engineers data bestuderen”, vertelt de Limburger. “Kortom: volledige raceweekends afwerken. Er valt nog een hoop te leren. Ik heb er al veel zin in!”

Er is geen prijs verbonden aan het Ferrari-kampioenschap. “Eigenlijk is het geen kampioenschap, maar een manier om coureurs tijdens de winter te trainen”, zegt Luca Baldisserri, hoofd van Ferrari’s jeugdopleiding. “Zeker voor de Europese deelnemers, die in deze periode amper goede weersomstandigheden zullen treffen.”

“Maar het zal ook competitief zijn, want als puntje bij paaltje komt, is er altijd competitie wanneer je coureurs tegen elkaar laat racen. Maar er zijn geen prijzen te verdienen. De echte winst zit hem voor de coureurs in de mogelijkheid om te leren en ervaring op het circuit op te doen.”

Het programma van de Florida Winter Series is als volgt:

–          22 januari:          testsessie Homestead

–          25-27 januari:    Sebring

–          3-5 februari:      Palm Beach

–          12-14 februari: Homestead (variant 1)

–          17-19 februari: Homestead (variant 2)

Ferrari neemt een upgrade mee van de Formule Abarth, de Tatuus FA10B, die inclusief coureur 525 kilo weegt en achterin een Fiat-motor heeft liggen die 190 pk levert.

In het nieuwe nummer van Formule 1 heeft Linda van der Heide een uitgebreid gesprek met Max en Jos Verstappen.