De FIA en de FOTA zijn het gisteren eens geworden over belangrijke bezuinigingsmaatregelen voor de komende seizoenen. Morgen bespreekt de World Motor Sport Council de voorstellen. Dan zullen ook de details bekendgemaakt worden.Misschien dat het afhaken van Honda vorige week er extra druk achter heeft gezet. In elk geval was de ontmoeting tussen FIA-baas Max Mosley en de FOTA gisteren in Monaco uiterst succesvol. Zo lieten beide partijen in een gezamenlijke verklaring weten.

,,Het was voor zover de deelnemers het zich kunnen herinneren de meest succesvolle vergadering van de FIA en de FOTA”, staat er in de verklaring.

De heren werden het eens over ‘belangrijke kostenbesparingen voor 2009’ en ‘maatregelen om de doelen van de FIA voor 2010 te halen’. Onder dat laatste valt bijvoorbeeld de invoering van een standaardmotor.

De voorstellen moeten nog gekeurd worden door de World Motor Sport Council van de FIA, die morgen bijeenkomt, maar dat mag het optimisme van Mosley en FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo niet drukken.

,,Ik ben verheugd met de uitkomst van deze vergadering”, reageerde Mosley. Di Montezemolo vulde aan: ,,De eenheid van de teams was fundamenteel om de doelen van een nieuwe Formule 1 – met hetzelfde DNA – te bereiken.”

JK