Het hof van beroep van de FIA heeft Red Bulls protest tegen de diskwalificatie van Daniel Ricciardo in de Grand Prix van Australië verworpen. Ricciardo en Red Bull krijgen de tweede plek dus niet terug.

Ricciardo finishte in Australië als tweede, maar werd enkele uren na afloop van de Grand Prix uit de uitslag geschrapt omdat er discrepanties waren met de brandstoftoevoer van zijn Red Bull RB10.

Red Bull ging tegen de diskwalificatie in beroep, waarbij het pleitte dat de door de FIA vereiste en goedgekeurde brandstofsensor niet goed functioneerde en incorrecte metingen gaf, terwijl haar eigen meetsysteem – dat het tegen waarschuwing van de FIA in tijdens de race in Melbourne had aangehouden – wel accuraat was.

Het hof van beroep van de FIA heeft de zaak op maandag behandeld. Red Bull voerde daarbij bovengenoemde argumenten aan, terwijl het verder claimde dat zogenaamde technical directives – specifiek: de directive waarin wordt gestipuleerd dat uitsluitend de door de FIA goedgekeurde brandstofmeter gebruikt dient te worden, tenzij de wedstrijdleiding uitdrukkelijk toestemming geeft voor een ander meetsysteem – niet bindend is.

De vertegenwoordiger van de FIA stelde dat technical directives wél bindend zijn, nadat de FIA eerder al herhaaldelijk had aangegeven de afwijking van de brandstofsensoren acceptabel te vinden en had benadrukt dat elk ander team ze ook gewoon gebruikt.

Het hof van beroep van de FIA heeft nu ‘na de argumenten van de betrokken partijen te hebben aangehoord en het aangeleverde bewijs te hebben bestudeerd’ officieel besloten de diskwalificatie van Ricciardo in stand te houden, zo heeft het bekend gemaakt. De FIA heeft daarbij aangegeven later deze week verdere toelichting over het vonnis en de achterliggende besluitvorming te geven.

Red Bull heeft in een verklaring laten weten de beslissing te accepteren: “Deze beslissing is teleurstellend voor ons, want we zouden niet in beroep zijn gegaan als we niet hadden gedacht een goede zaak te hebben. We dachten dat we in Australië aan de regels hadden voldaan en vinden het jammer dat Daniel de tweede plek – die hij verdiend had – kwijt is. We moeten echter verder en laten dit nu achter ons.”