Volgend seizoen is er plaats voor 26 auto’s op de grid, maakte de FIA vandaag bekend. Naast het vastgestelde budgetplafond van 40 miljoen pond wil de autosportbond nieuwe deelnemers ook stimuleren met financiële hulp van de FOM.De limiet van het startveld is opgerekt naar 26 auto’s, dus er kunnen drie nieuwe teams toetreden in 2010, blijkt uit de nieuwe regels die de FIA vandaag bekendmaakte.

Op dit moment krijgen de beste tien teams in het constructeurskampioenschap geld van het Formula One Management, de club van Bernie Ecclestone die de commerciële rechten van de sport in handen heeft. Maar de FIA liet weten dat de FOM ook geld zal geven aan teams die volgend seizoen voor het eerst meedoen.

Het gaat dan om een bedrag van 10 miljoen dollar, plus gratis transport van twee chassis’ en maximaal 10.000 kilo aan ander materiaal. Ook zal de FOM de nieuwe teams van twintig vliegtickets voorzien bij iedere Grand Prix buiten Europa.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De nieuwe teams moeten als ‘constructeur’ aangemerkt kunnen worden. Daarvoor moeten ze laten zien dat ze de benodigde faciliteiten, financiële middelen en technische kennis in huis hebben om op waardige manier deel te nemen aan de Formule 1.

Overigens is de FIA daarbij ook weer toeschietelijk, aangezien de teams die meedoen met het budgetplafond meer technische vrijheid hebben, zoals bewegende vleugels, en bijvoorbeeld ook ongelimiteerd mogen testen buiten het seizoen.

JK