De FIA heeft aangekondigd een onderzoek te openen naar de start van Felipe Massa tijdens de Grand Prix van België. De Braziliaan startte niet vanaf de juiste positie.

De rijders moeten zich met hun voorste wiel achter een gele streep opstellen, maar Massa zette zijn Ferrari net een stukje verder naar voren. De Braziliaan had hiervoor een drive-through penalty kunnen krijgen.

Zijn straf bleef echter uit en mede daardoor kon de Ferrari-coureur de race op Spa-Francorchamps als vierde finishen. De FIA maakte bekend dat het alsnog een onderzoek opent. Niet om Massa te bestraffen, maar om te achterhalen waarom één en ander niet werd opgemerkt.

Pas ruim na afloop van de race kwam het incident met behulp van amateurbeelden aan het licht. De fout had marshals langs het circuit moeten opvallen en ook het elektronische detectiesysteem op de grid gaf geen melding.

Omdat ook de concurrentie het incident tijdens de race volledig ontging, bracht de FIA 's avonds de officiële uitslag naar buiten en daarmee was Massa zeker van zijn vierde plaats. De autosportbond wil herhaling voorkomen. “Daarom gaan we uitzoeken wat er mis ging”, bevestigt een zegsvrouw.

Met dank aan Jerfaas van Sijll voor de foto.