De permanente steward die tijdens Grand Prix-weekends samenwerkt met twee aangewezen stewards is verleden tijd. Vanaf nu assisteert Alan Donnelly ieder weekend drie per race aangestelde stewards.De vaste steward Tony Scott Andrews zwaaide eind vorig seizoen af en de FIA maakt van dat moment gebruik om een herstructurering door te voeren, schrijft Autosport.com. De autosportbond hoopt dat er door de veranderingen efficiënter en sneller kan worden gewerkt.

Er worden ieder weekend drie stewards aangewezen. Voorwaarde is dat geen van deze drie dezelfde nationaliteit heeft als één van de actieve Formule 1-coureurs om zo de neutraliteit te bevorderen.

De afgelopen jaren leverde de organiserende autosportbond altijd een lokale steward. Nu zal het dus niet meer gebeuren dat een Spanjaard over een actie van Fernando Alonso moet oordelen.

Het drietal wordt geassisteerd door Donnelly, Max Mosleys officiële vertegenwoordiger. Hij moet vooral voor efficiëntie zorgen. Donnelly en het drietal aan te wijzen stewards krijgen de zware taak de alom gerespecteerde Andrews op te volgen. Volgens onze Engelse medewerker Adam Cooper stond hij zelfs bij de teams en coureurs met wie hij het aan de stok kreeg in hoog aanzien.

Scott Andrews stond erom bekend het bewijsmateriaal goed te analyseren en hij deinsde er niet voor terug de groten op aarde te straffen. Zoals hij bij Michael Schumacher (Monaco 2006) en Fernando Alonso (Hongarije '06 en '07) deed. Bovendien legde hij zijn beslissingen uit, Schumacher en Alonso werden bijvoorbeeld nog net geen leugenaars genoemd.

KVN