De internationale autosportfederatie FIA is begonnen met het zoeken naar een bandenleverancier voor de periode van 2017 tot en met 2019. Dat berichten Autosport.com en Motorsport.com.

De beide websites weten te melden dat de FIA is begonnen met de zoektocht naar een bandenleverancier voor wanneer het huidige contract met Pirelli eind 2016 afloopt. Gezocht wordt naar een partij die zich voor minstens drie jaar aan de Formule 1 wil verbinden: vanaf 2017 – het jaar dat het reglement mogelijk flink op de schop gaat – tot en met 2019.

De huidige bandenmonopolist Pirelli heeft eerder aangegeven graag door te gaan als bandenleverancier, maar niet onder elke voorwaarde. Zo voelt Pirelli bijvoorbeeld niet bijster veel voor het onlangs voorgestelde plan om teams zelf voor elk raceweekend hun eigen bandencompounds te laten kiezen, terwijl het zich in het verleden ook heeft uitgesproken tegen een mogelijke ‘bandenoorlog’ met een andere bandenfabrikant.

Wie wel oren heeft naar dat laatste, is Michelin, al staat de Franse firma ook open voor een rol als monopolist. Waar Michelin zich in ieder geval wel hard voor maakt, is de introductie van grotere 18 inch wielen, in plaats van de huidige 13 inch. Ook wil Michelin ‘gewoon de best mogelijke banden maken’, in plaats van voor rubbercomposities te gaan die snel slijten onder het mom van extra show en spektakel, zoals Pirelli momenteel doet.

Op die laatste twee voorstellen van Michelin is vanuit de Formule 1 – vooral door de commerciële uitbater Bernie Ecclestone – dan weer skeptisch gereageerd. Geïnteresseerde partijen hebben volgens Autosport en Motorsport hoe dan ook tot 17 juni de tijd hun diensten aan te bieden en een voorstel te doen van hoe ze het willen aanpakken als ze door de FIA en Ecclestone’s FOM worden gekozen.

De FIA neemt vervolgens een maand de tijd om alle voorstellen aan de hand van technische- en veiligheidscriteria te toetsen. Daarna wil het knopen door hakken, waarbij de FIA volgens Autosport eigenlijk toch weer naar één enkele firma op zoek is om alle teams van banden te voorzien. Wél zou de autosportbond echter open staan voor de overstap naar 18 inch wielen.