,,Ongelooflijk”, is het enige dat Lewis Hamilton, omarmd door zijn vader, weet uit te brengen in zijn eerste interview als kampioen. Een wonder. ,,Wat hier is gebeurd, is met geen pen te beschrijven.”Bij het ingaan van de laatste ronde ligt Hamilton niet op de voor hem veilige vijfde plaats, maar zesde. Vlak achter Sebastian Vettel, die hem even daarvoor voorbij is gereden. En wat hij ook probeert, Hamilton komt er niet langs.

Zo’n twintig seconden voordat de McLaren-coureur zal finishen, ligt hij nog steeds zesde. De titel lijkt niet meer mogelijk. Maar dan ineens doemt de langzaam rijdende Toyota van Timo Glock op, die als enige nog op slicks rijdt.

Onder het aanremmen voor de laatste bocht steekt Hamilton Glock voorbij en rijdt hij opnieuw op de veilige vijfde plaats, wat genoeg is voor de titel. ,,Toen ik over de finishlijn reed, was ik in grote verwarring. Was ik nu wel of geen kampioen? Wel of niet, ik had echt geen idee. Pas in de eerste bocht kwamen de verlossende woorden van het team.”

Wat volgt is een explosie van vreugde in de McLaren-cockpit, die in de wijde omtrek te horen moet zijn geweest. In één klap is Interlagos stil. Niet plaatselijke held Felipe Massa wint het WK, maar dus toch Hamilton. ,,Ik was in extase. Wist het echt even niet meer”, hakkelt de kampioen. ,,Het is ongelooflijk om dit onder woorden te brengen. Ik ben sprakeloos.”

,,Voordat het in de slotfase opnieuw begon te regenen, had ik de situatie prima onder controle. Mijn banden waren niet best, maar ik kon Vettel voorblijven”, begint Hamilton toch aan enige vorm van analyse. ,,Toen begin het te regenen. Ik wilde geen risico nemen, maar verloor een plek. Gelukkig pakte ik Glock terug. Een geschenk uit de hemel, want ik probeerde Vettel terug te pakken, maar daar slaagde ik niet in. Dit was echt verreweg de zwaarste race uit mijn leven.”

Herbeleef [xlink www.youtube.com/watch?v=0D63WnBwYWs}hier{xlink] de nu al historische [xlink www.youtube.com/watch?v=CpLZa-pphx0}laatste ronde{xlink] van de [xlink www.youtube.com/watch?v=tT7x7nsyckA}race{xlink] in [xlink www.youtube.com/watch?v=DU2pdZJqYUU}Brazilië{xlink].

KVN