De stewards hebben Sébastien Bourdais na de Grand Prix van Japan een tijdstraf van 25 seconden opgelegd voor zijn botsing met Felipe Massa. De coureur van Toro Rosso valt hierdoor terug van de zesde naar de tiende plaats.Bourdais en Massa kwamen met elkaar in aanraking nadat de Fransman in de vijftigste ronde de baan weer opreed na het maken van zijn pitstop. De Braziliaan eindigde daardoor achterstevoren in de eerste bocht.

Vrijwel direct na het incident maakten de stewards, hoewel er nog zeventien ronden te rijden waren, bekend dat het moment pas na de race onderzocht zou worden. Vandaar dat Bourdais 25 seconden tijdstraf krijgt en geen drive-through.

De beslissing heeft flink wat gevolgen voor het WK. Massa stijgt naar de zevende plek en loopt zo een extra punt in op Lewis Hamilton. Het verschil tussen de twee bedraagt twee races voor het einde slechts vijf punten.

Ook Sebastian Vettel en Mark Webber profiteren. Vettel stijgt naar plek zes en scoort zo een extra puntje. Webber erft de achtste plaats en scoort zo zijn derde achtste plaats in de laatste vier Grand Prix’.

Klik [xlink formule1.nl/nieuws.php?pid=12&sei=32&gpid=24&tab=3&sid=515}hier{xlink] voor de nieuwe uitslag van de race en [xlink www.youtube.com/watch?v=7dKvZE0iuU8}hier{xlink] voor beelden van het incident.

KVN