Nico Hülkenberg en Sergio Pérez wisten bij voorbaat al dat hun team Force India het moeilijk zou hebben in Spanje. De zeventiende en achttiende startplaatsen komen dan ook niet onverwacht, maar het blijft onprettig.

“We wisten van tevoren al dat we een zware dobber zouden hebben aan de kwalificatie hier in Barcelona, want de auto is op het moment simpelweg niet goed genoeg. Op dit circuit, waar veel snelle bochten zijn, merk je dat meer dan elders en tot op heden is het dan ook zeker geen ideaal weekend voor ons”, zo draait Pérez er niet omheen.

Ondanks de stroeve start van het Spaanse Grand Prix-weekend probeert de Mexicaan de moed erin te houden. “We moeten positief blijven. Het klopt dat we van ver terug aan de race beginnen, maar dat betekent nog niet dat er niks is om voor te knokken. In de races zijn we doorgaans immers een stuk competitiever, dus ondanks dat het waarschijnlijk geen makkelijke wedstrijd wordt, moeten we alles geven om er toch iets van te maken.”

Nico Hülkenberg beaamt de lezing van Pérez en denkt dat Force India morgen de strijd met de McLarens en Saubers aan kan, wat niet geheel toevallig de teams zijn waarvan de coureurs zich pal voor Hülkenberg op de plekken dertien tot en met zestien hebben gekwalificeerd.

Over zijn kwalificatie kan Hülkenberg verder duidelijk zijn. “Ik had eerlijk gezegd op meer gehoopt nadat ik in VT3 nog twaalfde was, maar de hitte en wind maakten het er niet makkelijk op voor ons. Mijn laatste rondje was daarnaast niet bepaald perfect, maar het is moeilijk het maximale eruit te halen als de auto maar onder zeer beperkte omstandigheden echt goed functioneert”, aldus de coureur die wel een fractie sneller was dan zijn teamgenoot.