De FOTA wil een groter aandeel in de commerciële opbrengsten van de Formule 1 en meer invloed op de gang van zaken in de sport. Dat meent het orgaan bij monde van voorzitter Luca di Montezemolo, die daarmee morrelt aan de macht van Bernie Ecclestone.Onlangs kwam de FOTA samen met de FIA tot een hoop kostenbesparende maatregelen. Maar de teams willen het niet bij bezuinigen laten. ,,We moeten allemaal kosten besparen. Maar we moeten ook de opbrengsten verhogen”, zegt Di Montezemolo tegenover Autosport.

De FOTA-voorzitter is bezig een ontmoeting met Bernie Ecclestone – de commerciële machthebber – te regelen om hierover te praten. De teams willen dat er een groter deel van de opbrengsten van de Formule 1 onder hen verdeeld worden.

Eén van de belangrijkste punten van het gesprek zal worden dat de teams meer inzicht moeten krijgen in de manier waarop de geldpot verdeeld wordt, zegt Di Montezemolo. ,,Het is onze business. Ik ben niet langer bereid om ons alles te laten dicteren, buiten onze controle om.”

En dat geldt niet alleen voor de geldzaken. ,,Ik denk dat de spelers meer betrokken moeten raken bij de sport. Vind je het normaal dat we niet eens een race hebben in Noord-Amerika? Vind je het normaal dat we in de krant moeten lezen dat Canada is afgevallen? Vind je het normaal dat we niet eens kunnen bespreken wanneer onze races gehouden worden?”

Begrijp hem goed, de Italiaan wil niet zitten stoken. ,,Het is geen spel. Formule 1 is mijn leven.”

JK