Na een paar uur oponthoud door dichte mist heeft Fernando Alonso vanmiddag de nieuwe R28 voor het eerst de baan opgestuurd in Valencia. De officiële presentatie volgt op 31 januari in Parijs. De test in Valencia werd vanmorgen vroeg al stilgelegd vanwege de mist. Williams – het andere team dat vandaag op het Spaanse circuit test – had net voor het rode sein zijn nieuwe bolide nog een rondje kunnen laten rijden; Renault kwam daar niet aan toe. Enkele uren later was het dan wel zo ver.

Met de paar ronden die hij reed, trapte Alonso Renaults testweek in Valencia af, die tot en met donderdag duurt. Volgende week donderdag presenteert het team de nieuwe wagen officieel. Op de R28 ontbrak – geheel naar de laatste mode – de bridge wing niet.

Verder is de neus een drukte van allerlei flapjes, met een soort uitstulping zoals Ferrari in seizoen 2005 ook had. De positie van de spiegels is weer zoals vroeger. Niet op de sidepods, maar aan de rand van de cockpit.

Andere zaken zijn wel weer volgens de laatste mode, zoals bijvoorbeeld de vele winglets en schoorstenen op de sidepods, die een stuk nauwer ogen dan de variant die op de R27 werd gebruikt. De zijkant van de auto heeft een aparte vorming. Alsof de sidepods bol staan en het deel daarachter lager is dan normaal.

Bekijk voor meer foto's het fotoalbum.

JK/KVN