Robin Frijns komt komende vrijdag voor het eerst in actie tijdens een officieel Grand Prix-weekend. De Limburger rijdt de eerste vrije training voor Caterham, waarvoor hij ook na het weekend nog een dag zal testen.

Frijns zal tijdens de eerste vrije training de auto van Kamui Kobayashi besturen en verheugt zich er erg op weer achter het stuur van een Caterham te kruipen: “Dit wordt mijn eerste vrije training voor het team en ik heb er erg veel zin in”, vertelt de coureur die tijdens de wintertests al twee dagen voor Caterham testte en benieuwd is hoeveel progressie het team met de CT05 heeft gemaakt.

“Dat wordt inderdaad interessant om te zien, maar mijn belangrijkste werk zal zijn om het team te helpen zich voor te bereiden op de rest van het weekend”, meldt de Limburger. “Ik weet zeker dat ik daar een steentje aan kan bijdragen, zolang de training althans probleemloos verloopt!”

Op de dinsdag of woensdag na het raceweekend – tijdens de eerste tussentijdse test van het jaar – krijgt Frijns gelijk nog een kans om te rijden, maar dan de hele dag. “Dat wordt wel wat anders dan VT1 rijden”, weet hij. “Hoewel er minder druk op zo’n testdag staat, zal ik wel veel meer tijd op de baan krijgen en een veel groter testprogramma moeten afwerken. Ik zal die dag dan ook net zo serieus benaderen, want het is een volgende kans voor me om meer te leren over hoe het is om op het circuit met het team te werken.”

Kobayashi en Ericsson
Caterhams vaste coureurs van dienst – Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson – hebben eveneens een duidelijk doel voor ogen voor het raceweekend in Bahrein, en dat is om nu eens een probleemloze voorbereiding te hebben op de kwalificatie en race.

“Het belangrijkste is dat we een probleemloos weekend hebben”, erkent Ericsson, die bijval krijgt van Kobayashi: “We hebben in de eerste twee races niet echt de kans gehad de auto goed af te stellen, omdat we veel betrouwbaarheidproblemen hadden, dus ik hoop dat we de vrije trainingen dit keer zonder issues door komen en een goede set-up voor de kwalificatie en race kunnen vinden.”

Als dat lukt, kan Caterham volgens Kobayashi laten zien waartoe het daadwerkelijk in staat is. “Het ging in Maleisië in de race weliswaar aardig, maar dat was alsnog met een auto die amper was afgesteld en waarvan de motor niet op volle kracht werkte. We hebben nu echter wel iets om op voort te borduren en bovendien ook een aantal updates klaarliggen, dus we kunnen progressie boeken.”