Jérôme d’Ambrosio, de testrijder van Lotus, hoeft er niet op te rekenen dat hij tijdens het raceweekend in zijn thuisland België kilometers mag maken. Ook in Spa mag hij namelijk niet op vrijdag in actie komen.

D’Ambrosio reed vorig jaar nog races voor het team van Virgin, maar is dit seizoen de test- en reserverijder van het team van Lotus. Veel heeft hij echter nog niet mogen rijden voor het team uit Enstone: achter het stuur is zijn inbreng beperkt gebleven tot één testdag tijdens de tussentijdse test in Mugello.

Tijdens raceweekends heeft D’Ambrosio – in tegenstelling tot een aantal van zijn collega’s – bovendien nog geen kilometers mogen maken tijdens de vrije trainingen, en op een vrijdaguitje voor de ogen voor zijn thuispubliek hoeft hij ook niet te rekenen, zo heeft hijzelf verklaard in gesprek met de Belgische krant De Morgen.

Volgens de Belg is de beslissing dat hij ook in zijn eigen land aan de kant blijft een ‘gezamenlijke beslissing’ geweest die genomen is omdat Lotus momenteel in een felle strijd verwikkeld is in het constructeurskampioenschap: “Lotus staat – achter Red Bull en McLaren, maar vóór Ferrari – namelijk derde bij de constructeurs, en dat verandert uiteraard alles”, vertelt D’Ambrosio.

“Nu telt elke minuut en elk detail”, weet D’Ambrosio, die daarbij nog maar eens uitlegt dat een testrijder nu eenmaal grotendeels op de achtergrond aan het werk is: “Momenteel doe ik vooral belangrijk, maar weinig zichtbaar, werk op de fabriek zelf.”

Of D’Ambrosio later in het jaar nog wel op vrijdag in actie kan komen, kan hij op dit moment nog niet zeggen, aangezien Lotus het ‘van race tot race’ bekijkt. Desondanks heeft hij echter geen spijt voor zijn keuze voor een rol als derde rijder: “Aan het eind van het jaar loopt mijn contract af en het is duidelijk dat we het één en ander hebben om over na te denken, maar het staat vast dat mijn werk als derde piloot bij Lotus mijn geloofwaardigheid alleen maar heeft vergroot.”