De getrapte neus, waar tien van de twaalf F1-teams dit jaar mee rijden, verdwijnt na dit seizoen weer uit de Formule 1. Alle teams hebben een herenakkoord gesloten zodat de visueel onaantrekkelijke neus volgend jaar niet meer bestaat.

De getrapte neus is een gevolg van regelwijzigingen. Teams maakten de neuzen van hun auto’s steeds hoger. Vervolgens liepen coureurs het risico dat, bij een aanrijding, de vleugel niet omlaag schoot, maar omhoog. Richting de cockpit. Alle teams, op McLaren en Marussia na, vonden een getrapte neus de best mogelijke oplossing. Een nadeel: iedereen vindt het ding spuuglelijk.

Teams hebben de handen ineen geslagen en na dit jaar verdwijnt de getrapte neus. McLarens technische directeur, Paddy Lowe, legt uit dat teams af hebben gesproken geen misbruik van het akkoord te maken. “We hebben een regel aangenomen zodat de getrapte neus verborgen kan worden”, legt hij uit. “Er verandert niets aan de auto met zijn bestaande structuren, maar er mag nu een kap over de neus worden gezet.”

“Dat mag op een dusdanige wijze dat teams geen oneerlijke aerodynamische voordelen van die kap kunnen hebben. De puntjes van het akkoord moeten nog op de i worden gezet, maar volgens mij kan het niet meer mis gaan. Ik zie het niet fout gaan.”