Dit weekend kon de vlag uit bij Jolyon Palmer en zijn DAMS-team: de Britse coureur stelde de titel in de GP2-klasse veilig. Alle pijlen zijn nu gericht op de Formule 1, en Palmer dicht zichzelf goede kansen toe op een stoeltje voor volgend jaar.

“Nu ik kampioen ben geworden, heb ik er alle vertrouwen in dat ik volgend jaar Formule 1 rij. Ik ben er altijd al vanuit gegaan dat het zo zou lopen”, aldus de kersverse titelhouder. “Makkelijk wordt het natuurlijk niet, maar dit kampioenschap zal een aardig handje helpen. We moeten de komende weken even afwachten.”

Palmer vindt in elk geval dat hij er klaar voor is. “Ik rij nu op mijn allerbest. GP2 is de perfecte opstap naar de Formule 1: het zijn dezelfde circuits en dezelfde banden. Zelfs de bochtensnelheid komt behoorlijk in de buurt. Ik weet zeker dat het erin zit”, zegt de coureur, die zich overigens de tiende GP2-kampioen mag noemen.

Kampioen

Palmers GP2-titel volgt op een seizoen waarin de jonge Brit zeer constant reed. Nadat hij in de eerste vijf races op het podium eindigde, waarvan twee keer als eerste, finishte hij verder alle races. Na nog twee overwinningen, vorige maand in Italië en dit weekend in Sotsji, is Palmer niet meer in te halen voor nummers twee en drie Felipe Nasr en Stoffel Vandoorne. Die pakten weliswaar overwinningen en podia, maar reden net iets vaker buiten de punten.

Omdat een GP2-kampioen daarna niet meer in de serie mag blijven racen, is na de titel promotie naar de Formule 1 een must. Dat die stap omhoog geen vanzelfsprekendheid is, bewijzen Fabio Leimer en Davide Valsecchi, die respectievelijk in 2013 en 2012 de hoogste eer opeisten. Eerstgenoemde vond in het World Endurance Championship onderdak bij Toyota, terwijl Valsecchi een Lamborghini bestuurt in een GT-kampioenschap.