Alle Formule 1-coureurs hebben onder protest hun superlicentie betaald. De prijs voor het Formule 1-rijbewijs ging vorig jaar drastisch omhoog, wat leidde tot protesten onder de coureurs. Toch is iedereen nu overstag.

Volgens Autosport.com heeft de Grand Prix Drivers Association (GPDA) een akkoord bereikt over de licentie. Om problemen in Australië, waar op 29 maart het seizoen van start gaat, te voorkomen, heeft iedereen toegezegd zijn licentie te betalen. Zes coureurs zouden dat al gedaan hebben.

De tarieven voor de superlicentie gingen vorig jaar flink omhoog. In 2007 betaalden coureurs nog ongeveer 1700 euro voor het verplichte document, vorig jaar steeg dat naar tienduizend euro. Per behaald punt moet tegenwoordig 2000 euro betaald worden; het viervoudige van het oude tarief.

De GPDA zette vorig jaar de hakken in het zand, maar FIA-president deed het protest luchtig af door te stellen dat het alle Formule 1-coureurs vrij stond een andere raceklasse te zoeken. De IRL haakte hier handig op in door een persbericht uit te vaardigen met daarin de aanzienlijk lagere tarieven voor deelname aan hun kampioenschap. ,,En bij ons mag je je helikopter ook gratis parkeren”, knipoogden de Amerikanen.

De beide Williams-coureurs hebben hun papieren inmiddels op orde, vertelde CEO Adam Parr. Maar Nico Rosberg en Kazuki Nakajima hoeven het dan ook niet uit eigen zak te betalen. Parr: ,,Alles is geregeld. Wij hebben het voor ze betaald.”

MB