Caterham-coureur Heikki Kovalainen moet komend weekend in Maleisië vijf startplaatsen inleveren na afloop van de kwalificatie, omdat hij gisteren te vroeg inhaalde tijdens de safety car-periode.

 

Volgens het nieuwe sportieve reglement worden achterblijvers tijdens een safety car-fase tussen de koplopers uitgehaald, zodat deze bij de hervatting vrijuit tegen elkaar kunnen racen.

 

Om dit te doen, moeten de achterblijvers – zoals Kovalainen gisteren – hun ronde achterstand zelf ongedaan maken door voorbij te rijden aan de koplopers en safety car. Kovalainen had dat gisteren tijdens de neutralisatie die plaatsvond dus moeten doen, maar maakte daarbij een fout.

 

Aangegeven op het circuit staat namelijk een zogenaamde safety car-lijn waar een coureur eerst voorbij moet zijn alvorens hij in zo’n geval mag inhalen. Kovalainen maakte echter de fout al vóór die lijn, bij het induiken van de pits, gelijk een tweetal koplopers voorbij te rijden.

 

Als gevolg moet Kovalainen komend weekend dus vijf startplaatsen inleven. “Een behoorlijk fikse straf voor zo’n marginale fout”, zo oordeelde de coureur zelf via twitter. “Maar ja, het was mijn eigen schuld en zo is het leven soms. Ik moet er nu maar gewoon voor zorgen dat ik me vijf plaatsen verder vooraan kwalificeer dan normaal!”