Na dertig races zonder podiumplek, wist Romain Grosjean op Spa-Francorchamps een derde plek te scoren. De Franse Lotus-coureur is er in de wolken mee: “Dit voelt als een overwinning.”

Waar Lotus in 2013 nog een vaste podiumklant was, daar was 2014 een rampzalig jaar voor de formatie uit Enstone. In 2015 gaat het beter, met regelmatige puntenfinishes, maar de derde plek in België kwam toch als een zeer mooie verrassing voor Lotus en Grosjean.

“Dit was een geweldig weekend voor ons”, geniet Grosjean na. “We hadden al een sterke kwalificatie – ook al hadden we ook een gridstraf – en nu dus ook een goede race. Het is heerlijk om weer op het podium te staan. Dit is echt een lekker gevoel, ook voor de jongens van het team. Dit voelt echt als een overwinning”, vertelt de coureur die inmiddels tien podiumplekken heeft gepakt, maar nog geen zege.

Grosjeans dieptepunt in de Formule 1 kwam overigens in 2012, ook op Spa. Toen veroorzaakte hij een hevige startcrash, waarna hij voor een race werd geschorst. Ook daarom voelt de podiumplek in de Belgische Grand Prix nu ‘heel bijzonder’. “Maar ik kan nog steeds niet geloven dat we een podium hebben gepakt”, besluit de coureur van het (financieel) zo geplaagde Lotus.

Maldonado

Terwijl de champagne bij Grosjean open ging, treurde Pastor Maldonado om zijn zevende uitvalbeurt in elf races. Dit keer was het in de tweede ronde voorbij voor de Venezolaan. Een ‘probleem met de aandrijving’ gooide volgens Maldonado roet in het eten. “De auto voelde goed en competitief en ik had een goede start. Ik ben teleurgesteld over wat er is gebeurd, maar dat hoort bij de sport”, aldus Maldonado.

Dat Grosjean – die op het moment van de uitvalbeurt nota bene achter Maldonado reed – het podium haalde maakt het volgens de Venezolaan niet extra bitter. Sterker, hij put er vertrouwen uit. “Romain heeft laten zien wat er mogelijk is. Ik hou van Monza, dus ik zal mijn uiterste best doen om daar goed te scoren.”