Romain Grosjean rijdt volgend weekend zijn laatste race voor Lotus. De Fransman, die volgend jaar voor Haas zal uitkomen, hoopt op een mooie manier afscheid te nemen van het team uit Enstone.

De 29-jarige Grosjean heeft al zijn 82 Grands Prix namelijk voor het team gereden. Te beginnen met zeven races in 2009, toen het team nog van Renault was. Na een afwezigheid van enkele jaren, keerde hij in 2012 terug bij het team dat sinds dat jaar als Lotus door het leven gaat.

De verwachting is dat de renstal voor seizoen 2016 weer eigendom wordt van Renault, maar Grosjean blijft niet lang genoeg bij het team om de cirkel rond te maken: hij vertrekt na afloop van dit seizoen naar Haas en rijdt in Abu Dhabi dus zijn laatste race voor de formatie uit Enstone.

Gevraagd of het een speciaal weekend voor hem zal worden, benadrukt Grosjean dat ‘de prioriteit natuurlijk moet zijn om zoveel mogelijk punten te scoren’. “Maar het zal ook zeker heel betekenisvol zijn om mijn laatste meetings, maaltijden en dat soort zaken bij dit team te hebben.”

“Ik heb veel goede tijden met dit team gedeeld, maar we hebben samen ook lastige periodes gekend. Het wordt dus vast een mooi laatste weekend samen. Ik ga overigens ook nog een keer naar de fabriek in Enstone om afscheid te nemen van iedereen. Dat wordt ongetwijfeld een emotionele dag.”

Abu Dhabi
Wat het raceweekend zelf betreft, benadrukt Grosjean dat hij ‘alles gaat geven’. “De E23-bolides worden hierna toch niet meer gebruikt, dus we hoeven geen reserves achter de hand te houden. We zullen de motor tot het hoogste niveau opschroeven en ik zal vechten voor wat ik waard ben om dit jaar zo goed mogelijk af te sluiten.”

Een pijnpunt voor het aanstaande raceweekend, zo weet de Fransman, is het afwijkende schema voor de race op het Yas Marina Circuit. “Aangezien de race plaatsvindt als het begint te schemeren, zijn de omstandigheden tijdens de voor een eerder tijdstip ingeroosterde eerste en derde vrije training niet representatief. VT2 is daardoor cruciaal. Samen met de engineers moet ik daarin eigenlijk al het voorbereidende werk voor de race doen.”

Teamgenoot Pastor Maldonado, die in 2016 wel bij Renault/Lotus blijft, denkt niet dat het afwijkende schema al te veel problemen zal opleveren. “We zijn allemaal wel vaker in Abu Dhabi geweest, dus we weten wat ons te doen staat.” Wat Lotus onder meer te doen staat, is zich verzekeren van de zesde plek in het WK. Lotus staat momenteel ook zesde, met 76 punten, maar Toro Rosso heeft er slechts negen minder.