Romain Grosjean haalde in de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan voor de vijfde maal op rij de laatste sessie. De Fransman stuurde zijn Lotus naar de achtste plaats.

Grosjean is positief verrast met het resultaat. “Ik had niet verwacht om Q3 te halen”, zegt hij. “We dachten dat we een halve seconde te langzaam waren. Dit betekent dus dat iedereen uitstekend werk heeft geleverd!”

De Lotus-coureur laat doorschemeren dat er zonder de crash van Daniil Kvyat wellicht nog meer in had gezeten. “Mijn rondje in Q3 was heel goed, maar mijn tweede run kon ik niet meer afmaken. Het belangrijkste is dat Daniil niets mankeert. Voor ons is het nu zaak om in de race deze startplaats vast te houden en punten te scoren.”

Maldonado grijpt mis

Pastor Maldonado kon het financieel geplaagde Lotus niet nog meer opvrolijken; hij strandde in Q2 op de dertiende plek. “Ik hoopte dat ik Q3 kon halen”, verzucht de Venezolaan. “Het zat dichtbij elkaar, maar helaas ben ik er niet in geslaagd.”

“We hadden ’s morgens al moeite om de medium-band goed aan het werk te krijgen”, licht Maldonado toe. “In de kwalificatie ging het wel beter, maar niet genoeg. Hopelijk kunnen we morgen met de strategie en op nieuwe banden wat plekken goed maken.”