Net als de andere coureurs weten ook Lotus-rijders Romain Grosjean en Pastor Maldonado nog niet precies wat ze kunnen verwachten van het nieuwe circuit in Sotsji. Het duo blikt vooruit.

Grosjeans baseert zijn voorlopige kennis over het Sochi International Street Circuit op oefensessies in de simulator. “De baan ziet er van bovenaf niet echt heel sexy uit, maar eigenlijk is hij hartstikke leuk. Er is een goede mengeling van bochten en snelle gedeelten. En het circuit heeft een mooi decor, het ligt naast de Zwarte Zee en er zijn bergen vlakbij.”

De simulator is een handig hulpje bij het leren van een nieuw circuit, legt Grosjean uit. “Zonder simulator krijg je een baan ook wel onder de knie, maar met gaat het allemaal net wat sneller. Je kunt gelijk al wat beslissingen nemen over de afstelling van de auto.” Enkel de grip op het maagdelijke Russische asfalt vormt nog een vraagteken. Grosjean: “De mate van grip zal gedurende het weekend veranderen, dus dat is een uitdaging.”

Maldonado

De simulator was ook Pastor Maldonado’s belangrijkste hulpje bij het verkennen van de Russische omloop: hij heeft de racelijnen er alvast mee geleerd. De Venezolaan vindt het leuk om naar Rusland te gaan. “Het is mooi. Ik ben altijd blij als de Formule 1 neerstrijkt in een nieuw land. Zelf ben ik nog nooit in Rusland geweest, dus het wordt een heel interessante ervaring.”

Maldonado zal in Sotsji in elk geval niet in zijn auto stappen met een rothumeur door zijn tegenvallende seizoen. “Natuurlijk is het allemaal niet zo gelopen als het team en ik wilden. Maar als ik zie hoe het team omgaat met alle problemen, dan put ik daar weer kracht uit. Er ligt al een duidelijk ontwikkelingsplan voor de nieuwe auto. En er zijn nog vier races te gaan, dus er ook dit jaar nog ruimte voor verbetering.”