Lotus-coureur Romain Grosjean claimde in de kwalificatie in Maleisië de achtste startplek, maar mag daar zondag niet vanaf vertrekken. Door voordringen in de pits moet hij de race als tiende starten.

Grosjean heeft van de wedstrijdleiding een gridstaf van twee posities opgelegd gekregen omdat hij aan het begin van Q2 – toen alle coureurs netjes in de rij in de pits op het groene licht stonden te wachten – een aantal van zijn geparkeerde collega’s zou hebben ingehaald, hetgeen niet mag.

“Enorm zuur, maar er wacht ons morgen nog een lange race en daarin maak ik die plekken wel goed”, zo toont Grosjean zich op Twitter strijdvaardig, terwijl hij in het perscommuniqué van zijn team laat weten dat de kwalificatie wat hem betreft juist zo prima was: “We hadden voor vandaag nog niet eerder in de regen gereden met de E23, maar alles ging goed.”

“Het was natuurlijk niet makkelijk, maar het team maakte de juiste beslissingen. Het was verstandig om in Q3 eerst op regenbanden naar buiten te gaan en pas later op intermediates over te stappen, ook al konden we daardoor maar één vliegende ronde op die compound doen. Volgens mij hebben we gezien de omstandigheden echter het maximale eruit gehaald en ik denk dat ons een spannende race wacht, met veel verschillende auto’s om ons heen.”

Maldonado
Door de gridstraf staat Grosjean een stukje dichter in de buurt van teamgenoot Pastor Maldonado, de nummer twaalf uit de kwalificatie. “Ook ik had Q3 moeten halen”, geeft de Venezolaan toe, waarbij hij naar het omslaan van het weer verwijst als reden waarom dat niet is gelukt: “Ik was te laat in Q2 nog onderweg, hetgeen me een plekje bij de eerste tien heeft gekost”, zegt de coureur voor wie de regen uit Q2 te vroeg kwam.

Dat plekje bij de eerste tien, moet nu zondag maar gepakt worden, vindt Maldonado. “De auto was goed, zoals onze tijd uit Q1 ook wel laat zien. De E23 laat zich hier makkelijk besturen, dus hopelijk kunnen we in de race wat plekken winnen. Ik mik in ieder geval op punten.”