Als Lewis Hamilton al een zwak punt heeft dan is het wel dat hij niet goed met druk kan omgaan. Daar is hij zichzelf van bewust, zegt hij voorafgaand aan de Grand Prix van Frankrijk. ,,De sport is geweldig, maar je moet er wel van leren genieten.”Juist op het moment dat de McLaren-coureur in zijn rookie-seizoen op het punt stond de wereldtitel te winnen ging het fout. Na een sublieme overwinning in het doorweekte Japan leek het WK hem eigenlijk niet meer te kunnen ontgaan.

In China had de Brit de titel zelfs al met twee handen vast, maar eindigde zijn race in de grindbak in de pitstraat. En ook in Brazilië ging het helemaal mis. Eerst bij de start en later toen zijn McLaren – al dan niet vanwege het indrukken van een verkeerde knop op het stuur – kortstondig dienst weigerde. Kimi Raikkonen werd alsnog kampioen.

,,De Formule 1 is geweldig leuk om aan deel te nemen, maar je moet er wel van leren genieten. Leren hoe je er plezier aan kunt beleven. Er staat zoveel druk op je. Ik kan niet eens uitleggen hoeveel druk er op mijn schouders rust”, zegt Hamilton in een interview met de BBC.

Hamilton doet zijn uitspraken nadat hij tijdens de Grand Prix van Canada in de fout ging. Hij zag over het hoofd dat Kimi Raikkonen en Robert Kubica voor het rode licht stonden te wachten en ramde de Ferrari-coureur. Voor beiden betekende het einde race en Kubica was de lachende derde. Hij won en nam de leiding in het WK over.

Bovendien moet de Brit na de kwalificatie in Frankrijk tien startplaatsen inleveren. ,,Dit zijn de dagen waar je sterker van wordt, ik doe momenteel veel aan character building. Ik wil altijd presteren en leg mezelf daarom veel druk op. Dan voelt het niet fijn als het even niet zo gaat als je zou willen.”

,,Hoewel ik de laatste race niet won hou ik enorm van wat ik doe. In Frankrijk wil ik terugslaan. Samen met de mannen van het team keihard werken om onszelf naar voren te pushen. En de sfeer is geweldig, ook al willen we altijd meer. Ik zou voor niks en met niemand willen ruilen. Heb het enorm naar mijn zin.”

Het is de tweede keer binnen niet al te lange tijd dat Hamilton praat over de mentale aspecten van de Formule 1. Tijdens het Grand Prix-weekend in Canada had hij al laten weten dat hij zichzelf aan het begin van het seizoen teveel druk oplegde. ,,Dat leidde ertoe dat ik fouten ging maken, dat ik teveel dingen op de limiet deed. Dat viel me zwaar, eerlijk gezegd.”

KVN