Lewis Hamilton heeft in Fuji zeer goede zaken gedaan. Terwijl hij zelf pole-position trainde, gaf zijn rivaal Felipe Massa niet thuis met een vijfde positie als gevolg. Hamilton rept zelf van een prima resultaat.Hoewel de Brit zich zowel in Q1 als Q2 van voren liet zien, reed hij beide keren niet de snelste ronde. Ook in Q3 zag het er in eerste instantie niet naar uit dat Hamilton de snelste tijd zou realiseren.

Kimi Raikkonen stond na de eerste runs bovenaan en verbeterde daarna zijn tijd zelfs nog. Hamilton was niet eens in beeld. Dat gebeurde pas nadat hij op het tweede meetpunt de snelste tussentijd had geklokt.

Uiteindelijk was hij in zijn McLaren meer dan twee tienden sneller dan Raikkonen. ,,Mijn eerste ronde was niet zo goed en daardoor was Kimi sneller, maar in de laatste ronde ging ik er eens goed voor zitten en heb ik drie goede sectortijden gereden”, zegt Hamilton.

In tegenstelling tot de kwalificatie in Singapore – waar het maar een haar scheelde of Hamilton had zich niet onder de tien snelsten geschaard – ging het in Japan van een leien dakje. Hamilton: ,,We wisten dat we ons van een goede uitgangspositie konden verzekeren, maar je wilt altijd meer. In de kwalificatie is het een kwestie van geen fouten maken. Gelukkig zijn we in die opzet geslaagd.”

Natuurlijk deed het hem deugd de Ferrari’s, en dan toch vooral Massa, te hebben terugverwezen. ,,Dat is altijd fijn. Zeker omdat dit soort momenten het WK kunnen beslissen. Als we morgen met de strategie waarmee ik vertrek lekker kunnen pushen, dan ziet het er goed uit.”

KVN