Lewis Hamilton completeerde in China een hattrick aan Grand Prix-zeges. Voor zege nummer drie hoefde hij niet al te diep te gaan: “Ik reed eingelijk vooral tegen mezelf”, zegt de coureur die teamgenoot Nico Rosberg – vandaag tweede – ruim voor bleef.

“Het is echt niet te geloven hoe goed deze auto is”, zegt Hamilton over zijn Mercedes W05. “Het is aan het harde werk van het team te danken dat we dit soort resultaten kunnen behalen en het is mooi dat al onze arbeid beloond wordt”, vindt de Brit.

Ook eerder tijdens weekend in China moest er weer flink gewerkt worden – ‘want ik heb na de tweede vrije training enorm veel aan de auto moeten veranderen’ – maar het was dat harde werk juist dat een dominant optreden in de race mogelijk maakte: “Ik reed vandaag eigenlijk vooral tegen mezelf”, erkent Hamilton, die van niemand iets te duchten had.

Het enige waar Hamilton zich op diende te focussen was het managen van het brandstofgebruik en de bandenslijtage. “Ik ging op een gegeven moment iets te lang door op een setje banden, waardoor ik even van de baan schoot, maar er is gelukkig genoeg uitloopruimte en had het geen gevolgen”, vertelt de coureur die alles verder uitstekend onder controle had.

Hoewel Hamilton denkt dat Mercedes waarschijnlijk niet het hele jaar dominant zal blijven, benadrukt hij dat het team er ‘alles aan doet om de auto telkens weer beter te maken en de voorsprong te behouden’. Verder kan hij niet anders dan op het moment van het succes genieten: “Het is fantastisch voor het team dat we wederom een één-twee hebben behaald.”

Rosberg
Achter Hamilton kwam teamgenoot Nico Rosberg immers wederom – voor de derde keer op rij – als tweede over de streep. De Duitser, die de seizoensopener waarin Hamilton uitviel wist te winnen, gaat daarom nog altijd aan de leiding in het kampioenschap, met nu nog vier punten voorsprong op zijn teammakker.

“Dit hele weekend verliep eigenlijk rampzalig voor me. Het leek wel alsof alles fout ging. In de race werkte de telemetrie-verbinding met het team bijvoorbeeld niet, waardoor ik een slechte start maakte, dus ik heb dit keer vrede met de tweede plek”, vertelt de coureur die twee weken geleden nog baalde van dezelfde klassering.

Het had overigens niet veel gescheeld of Rosberg had de eerste ronde niet eens overleefd, dus hij weet dat hij zich gelukkig mag prijzen. “Ik raakte Valtteri Bottas bij de start en had geluk dat de auto heel bleef”, erkent Rosberg, die het doordat de Mercedes-bolide ‘zo goed is’ leuk vond om zich vervolgens terug te vechten.

Dat hij zich van de zevende plek bij de eerste doorkomst nog naar de tweede plaats wist op te werken, heeft er voor gezorgd dat Rosberg zoals gezegd nog altijd de kampioenschapsleider is. “En dat wil ik ook graag zo houden”, benadrukt hij strijdvaardig.