Met zijn tweede zege op rij heeft Nico Rosberg zich van de tweede plek in het WK verzekerd. Lewis Hamilton zat zich te verbijten achter zijn teamgenoot en moest genoegen nemen met plek twee.

“Mijn tempo was goed, maar inhalen is gewoon schier onmogelijk op deze baan”, treurt wereldkampioen Hamilton een beetje na, na afloop van de Grand Prix van Brazilië op Interlagos. “Dat is super jammer, want het is verder een geweldig circuit. Je kan helaas niet dicht genoeg achter iemand rijden om echt te vechten”, verzucht Hamilton.

Wat hem parten speelde, vertelt Hamilton, is dat hij in pogingen om dit toch te doen zijn banden ‘vernietigde’. Doorgaans klagen coureurs hierover als ze dicht achter een voorganger rijden en de turbulente lucht die van de voorliggende auto komt – in dit geval die van Rosberg – voor onbalans en een gebrek aan grip bij de achtervolger zorgt. Meer dan volgen, kon hij dus niet doen, zegt Hamilton: “Want ik kon simpelweg niet dichtbij genoeg komen.”

Overstappen op een andere strategie zat er ook niet in, want Mercedes moest rekening houden met de als derde rondrijdende Ferrari-coureur Sebastian Vettel. Voor Hamilton liep de Grand Prix daardoor uit op ‘een vrije saaie race’, waarbij hij erkent dat Rosberg ‘fantastisch heeft gereden’.

Diezelfde Rosberg weet zich inmiddels dus verzekerd van de tweede plek in het WK, maar staat daar amper bij stil. “Ik wil gewoon verdergaan zoals ik nu bezig ben, ook al doe ik niets anders dan eerder dit seizoen. Ik weet dan ook niet waarom het nu zoveel beter gaat, maar dit was een geweldig weekend voor me, al is het natuurlijk allemaal erg betrekkelijk vanwege wat er dit weekend in Parijs is gebeurd. Dat plaatst alles in perspectief.”

Wat de race betreft, heeft Rosberg het gevoel dat hij – net als twee weken geleden in Mexico – alles onder controle had. “Lewis maakte me het leven niet makkelijk, maar ik kon het tempo reguleren. Het was bovendien duidelijk dat hij last had van bandenslijtage, wat onderstreepte dat het belangrijk was dat goed te managen. Ik ben daar dan ook zeer bewust mee bezig geweest.”