Mercedes heeft haar favorietenrol waar gemaakt met Lewis Hamilton op poleposition en Nico Rosberg op de derde plek. “Dit is geweldig voor het team”, weet Hamilton, de snelste man in de Australische regen.

“Het is vooralsnog een interessant weekend, waarbij de regen het vandaag nog eens extra uitdagend maakte”, erkent Hamilton, die als eerste coureur een poleposition heeft gepakt in het nieuwe V6-tijdperk, met een lachje.

“De nieuwe auto’s zijn lastig te besturen als het nat is, en het was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik echt op een natte baan reed met een 2014-bolide, maar het team heeft me er geweldig doorheen geholpen”, vertelt de Engelsman.

Hamilton koos er in Q3 samen met Mercedes voor op regenbanden te blijven rijden in plaats van op intermediates over te schakelen, wat – zo geeft hij eerlijk toe – een beetje nattevingerwerk was: “Het was tricky om te bepalen of we moesten overstappen. Daniel Ricciardo, die knap tweede is geworden, ging snel op intermediates, maar wij besloten de gok niet te nemen.”

Uiteindelijk bleek het, mede dankzij een sterke ronde van Hamilton, meer dan genoeg voor pole, met een marge van meer dan drie tienden. “Ik ben hier enorm blij mee en ben het team enorm dankbaar”, resumeert Hamilton. “Dit is verder ook geweldig voor het team en ik ben erg gelukkig voor de jongens.”

Nico Rosberg
Achter Hamilton en nummer twee Ricciardo mag Nico Rosberg morgen als derde vertrekken in de tweede Mercedes. De Duitser leek een kanshebber voor pole, maar uiteindelijk zat het er net niet in.

“Op zich hebben we niks fout gedaan”, blikt een kalme Rosberg terug. “Het had beter gekund, maar derde is natuurlijk niet slecht”, weet hij. “Ik heb eigenlijk geen idee wat de rest allemaal heeft gedaan, maar het was min of meer een loterij door de regen.”

Voor morgen verwacht Rosberg dat het droog wordt en het wel eens ‘een heel ander verhaal kan worden’. “Zeker omdat het managen van het benzinegebruik een hoofdrol speelt, maar juist op dit circuit erg lastig is. Hoe dat gaat uitpakken, zien we echter morgen wel.”