McLaren-coureur Lewis Hamilton is opgeroepen om te getuigen in de rechtszaak tegen Adrian Sutil, die ervan wordt verdacht Genii Capital-topman Eric Lux met een glas in zijn nek te hebben gestoken.

 

Hamilton en Sutil zijn goede vrienden en waren om die reden op een zondag in april van 2011 in Sjanghai naar een nachtclub gegaan om te vieren dat Hamilton eerder die dag de Grote Prijs van China had gewonnen.

 

Het feestje liep echter nogal uit de hand. De aanleiding en het precieze verloop van de gebeurtenissen in de M1NT-nachtclub zijn onduidelijk, maar vast staat dat Sutil en Lux met elkaar in een conflict verwikkeld raakten en Lux daarbij – door een gebroken glas veroorzaakte – verwondingen aan zijn nek opliep.

 

Volgens Sutil was er geen sprake geweest van opzet, maar Lux kon zich niet in die lezing vinden en deed aangfite tegen de coureur. De Duitse staat pikte deze zaak vervolgens op en meende genoeg reden te zien om een rechtszaak te beginnen tegen Sutil, met gevolg dat er een jaar celstraf tegen hem is geëist wegens het ’toebrengen van ernstig lichamelijk letsel’.

 

Toen bekend werd dat de zaak een juridisch staartje zou krijgen en Sutil op 30 en 31 januari in het verdachtenbankje van de rechtbank van München moet plaatsnemen, werd al gesuggereerd dat Hamilton mogelijk als getuige zou moeten verschijnen, en de Daily Mail bericht nu dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

 

“Lewis Hamilton is opgeroepen voor de eerste dag van het proces”, bevestigt een woordvoerster van de rechtbank tegenover de Daily Mail, waarna ze beklemtoont dat de Engelsman hier niet onderuit kan komen: “Zijn aanwezigheid is verplicht”, stelt zij.

 

De manager van Sutil, Manfred Zimmermann, is overigens nog altijd zeker van het feit dat zijn cliënt de rechtszaak goed zal doorstaan. “We hebben een video van het incident en daar is op te zien dat Adrian niet degene was die in de aanval ging en er geen sprake is van het opzettelijk toebrengen van letsel.”

 

De belangenbehartiger is er tevens van overtuigd dat de rechtszaak de carrière van de tegenwoordig teamloze Sutil niet in gevaar zal brengen: “We verwachten dat hij wordt vrijgesproken. Worst case scenario is dat Adrian wordt veroordeeld voor het per ongeluk verwonden van iemand, maar dat zal zeker niet het einde van zijn loopbaan betekenen.”