Je kunt er je klok zo onderhand op gelijk zetten: na afloop van de eerste trainingsdag in Rusland prijkte de naam Mercedes bovenaan de tijdenlijst. Dit keer was Lewis Hamilton oppermachtig.

De Brit was de eerste en tot nu toe enige coureur die op het circuit in Sotsji onder de één minuut veertig is gedoken. Zijn ronderecord van 1:39,630 was bijna 0,9 seconde sneller dan de tijd van Kevin Magnussen, de op-één-na-snelste van de dag. “De auto voelde vandaag erg lekker aan. De balans is goed, maar we kunnen morgen nog wel proberen om wat te verbeteren. McLaren lijkt dichtbij te zitten, wat leuk is voor de race”, aldus Hamilton.

Nico Rosberg voerde in de eerste vrije training het veld aan, maar moest later op de dag in FP2 genoegen nemen met de vierde plaats. “In de tweede training probeerden we een avontuurlijke setup op mijn auto, maar dat werkte niet echt”, verklaart de Duitser dat ‘teleurstellende’ resultaat. Hij is enthousiast over de nieuwe piste: “Het is een leuk circuit. Bocht drie is heel speciaal, en het asfalt is verrassend glad. Daardoor gaan de banden lang mee en zullen we zondag niet veel pitstops zien.”

Technisch directeur Paddy Lowe is eveneens te spreken over de Russische baan. “We zijn erg blij met het circuit en de faciliteiten, de organisatie heeft puik werk verricht.” Hoewel de banden dus lang mee zullen gaan, liggen er op rubbergebied uitdagingen, zegt Lowe. “Het wordt spannend om de banden goed te laten werken op het kakelversie asfalt, maar dat probleem delen we met alle andere teams. Morgen wordt een uitdaging, want vandaag zagen een aantal concurrenten er behoorlijk snel uit.”