Williams heeft een aantal moeilijke seizoenen achter de rug, maar vorig jaar toonde het vooral dankzij Nico Rosberg tekenen van verbetering. Dat is ook Patrick Head niet ontgaan. ,,We zitten in een opwaartse spiraal.”Na het verbreken van de samenwerking met motorpartner BMW (eind 2005) keerden ook enkele sponsors het team de rug toe. Gevolg: een verlies van meer dan veertig miljoen euro in 2006.

Dat had ook zo z'n weerslag op de sportieve prestaties want er werden slechts elf punten gescoord en Williams eindigde als achtste in het constructeurs-WK. Head en Frank Williams, beiden eigenaar van de renstal, werden zwaar bekritiseerd. Niet geheel onterecht, vindt Head.

,,We zijn een team dat iets wil bereiken en we zijn onszelf ervan bewust dat we niet hebben voldaan aan onze eigen standaard”, vertelt de Brit in een interview met het Engelse magazine F1Racing.

,,Dan is het allemaal leuk en aardig om te praten over een computer van twintig teraflops, maar dan heb je het wel over een investering van minstens tien miljoen euro. Dat gaat moeilijk op het moment. Al werken we er hard aan om ons budget stapsgewijs weer te vergroten.”

Vorig seizoen is wat dat betreft alvast een stap in de juiste richting gezet. Het team draaide goed, Rosberg kon vaak, met name in de tweede seizoenshelft, verrassen en Williams eindigde op de vierde plek in het constructeurs-WK.

,,Het gaat ons duidelijk beter; we zitten in een opwaartse spiraal. Dat betekent dat potentiële sponsors sneller zullen investeren omdat je vaker in beeld bent tijdens de races. Bijkomend voordeel is dat we er daardoor financieel verder op vooruit gaan.”

Toch verliest Head de realiteit niet uit het oog. Williams strijdt op korte termijn echt niet mee om de wereldtitel, denkt hij. ,,De FW30 is het resultaat van onze huidige capaciteit met de bedoeling om er het beste van te maken. Vechten om het kampioenschap is geen reële doelstelling. Daar hebben we de middelen nog niet voor.”

KVN