Een contractverlenging en ambities voor de wereldtitel ten spijt, Nick Heidfeld start morgen op Fuji gewoon als zestiende. Niet vanwege zijn onkunde, maar vanwege een foute bandenkeuze van het team, waar ook Kubica onder te lijden had.,,Nu weten we dat het een foute beslissing was om de harde compound te gebruiken voor de tweede run in Q1”, zegt Heidfeld achteraf. De Duitser werd er al in de eerste sessie uitgeknikkerd, waardoor hij morgen als zestiende start.

,,Ik wist dat ik op de harde band kon verbeteren, dus we namen het risico. Ik verbeterde mij ook – ik was ongeveer een halve seconde sneller – maar het was niet genoeg en ik miste Q2 op een tiende van een seconde.”

De Duitser voegt moedig toe dat hij nooit opgeeft, maar vrij troosteloos is zijn uitgangspunt wel. Collega Robert Kubica bracht het er beter vanaf. Ook hij moest met verkeerde banden omgaan, maar wist de tweede sessie wel te bereiken. Daarna herstelde de Pool zich enigszins, met een zesde startplek als resultaat.

,,De balans van de auto was goed, maar we hadden een gebrek aan grip”, zegt hij. ,,Ik probeerde alles wat ik kon. Dit was het beste wat ik eruit kon halen. Zesde is gezien de omstandigheden zo slecht nog niet.”

BMW Saubers teambaas Mario Theissen neemt de schuld op zich. ,,We hebben fout ingeschat hoe de omstandigheden op de baan zouden veranderen, en wat voor invloed dat zou hebben op de banden. We stuurden onze coureurs tweemaal naar buiten met de harde band, terwijl anderen al wisselden naar de zachte band.”

JK