Honda zal Toro Rosso niet uit de brand helpen als het er niet in slaagt een motordeal te sluiten met Ferrari. Het is volgens de Japanse autofabrikant te laat om nog klanten in de arm te nemen voor 2016.

Doordat Red Bull gebroken heeft met Renault, zit ook haar opleidingsteam Toro Rosso zonder motoren voor 2016. Red Bull probeert een deal te sluiten met Ferrari, maar van een akkoord tussen de energiedrankfabrikant en Ferrari is nog geen sprake.

Honda is in het geval van Toro Rosso echter genoemd als alternatief voor een motordeal met Ferrari, mocht dit ervoor zorgen dat er minder logistieke obstakels zijn om te overwinnen om Ferrari-motoren voor het grote Red Bull Racing in de wacht te slepen.

Ondanks protesten van haar partnerteam McLaren, stond Honda er eerder dit jaar voorzichtig voor open om een extra team als klant te verwelkomen, maar dat is inmiddels niet langer het geval. “Het klopt dat we bereid zijn om in de toekomst aan meer teams motoren te leveren, maar het is nu al zo laat in het jaar, dat het onwaarschijnlijk is dat we dit al in 2016 zullen doen”, laat een woordvoerder van Honda weten aan Motorsport.com.

Volgens Honda zijn er op het moment dan ook ‘geen plannen’ om met een tweede team te werken, en zou dit met zo’n korte voorbereidingstijd sowieso enorm veel middelen en moeite kosten ‘voor beide partijen’. Aangezien Mercedes ook al heeft laten weten dat het niet met Red Bull zal werken, moet Red Bull dus wel een akkoord met Ferrari bereiken, waarbij het meest recente struikelblok is dat Ferrari alleen ‘verbeterde 2015-motoren’ wil leveren.