HRT heeft als eerste team bevestigd dat het de rookietest in Silverstone afwerkt. De Chinese coureur Ma Qing Hua neemt komende donderdag en vrijdag plaats achter het stuur van de F112 voor zijn eerste kilometers in een Formule 1-auto.

Ma kwam eerder uit in onder meer Formule Renault, A1GP, Formule 3 en Superleague Formula. Vorig jaar won hij het toerwagenkampioenschap in zijn eigen land. HRT nam hem in april op in het team. 

Om hem klaar te stomen op de Formule 1-test heeft Ma auto’s uit de World Series en GP2 getest, in een simulator gereden en een specifiek fitnessprogramma afgewerkt. Volgens HRT heeft Ma in die voorbereiding laten zien klaar te zijn voor de volgende stap. 

“Deze rookietest is de volgende stap in het ontwikkelingsprogramma dat we voor Ma hebben uitgestippeld”, verklaart teambaas Luis Pérez-Sala. “De afgelopen drie maanden hebben we verschillende stappen doorlopen. We waren al overtuigd van zijn kwaliteiten, maar hij heeft een professionele, doordachte houding getoond. We zijn ervan overtuigd dat hij zich verder zal ontwikkelen als coureur in deze Formule 1-test. 

Ma is natuurlijk erg blij dat de dag bijna is aangebroken dat hij voor het eerst in een Formule 1-auto mag rijden. “De afgelopen maanden waren erg intensief”, zegt hij. “Maar het heeft me geholpen een betere coureur te worden en met een beter uitgangspunt aan deze uitdaging te beginnen. Ik heb er hard voor gewerkt, maar het is zeker niet het eindpunt van mijn reis.”