Volgens Force India-coureur Nico Hülkenberg is ervaring niet meer zo’n belangrijke factor in de huidige Formule 1. De Duitser baseert die aanname op de prestaties van de rookies van dit seizoen.

Hülkenberg wijst in gesprek met Autosport Toro Rosso-nieuwkomer Daniil Kvyat en McLaren-debutant Kevin Magnussen aan als voorbeeld van hoe coureurs met weinig ervaring het hun (veel) meer ervaren teamgenoten – Jean-Eric Vergne en Jenson Button – lastig maken.

“Kvyat en Magnussen zijn volgens mij goede coureurs, maar het is alsnog opvallend dat dit soort jongens gelijk bij hun entree bovenop hun teamgenoten zitten. Toen ik als rookie de Formule 1 betrad, had ik het veel zwaarder”, herinnert Hülkenberg zich.

“Ik weet niet of de Formule 1 makkelijker is geworden of dat Kvyat en Magnussen gewoon een stuk beter zijn dan ik was, maar ik vraag me hierdoor wel af of de nieuwe regels en nieuwe auto’s het wellicht eenvoudiger hebben gemaakt voor rookies.”

“Door de reglementswijzigingen, is ervaring misschien ook gewoon niet zo belangrijk meer. Als je een goede coureur bent met tien jaar aan ervaring, heb je daar natuurlijk nog wel wat aan, maar ik denk dat het een minder groot voordeel is dan voorheen.”

Goed instapmoment
Het Toro Rosso-duo is ook door Autosport gevraagd naar hun mening over de waarde van ervaring. Kvyat houdt het algemeen en zegt dat hij nog veel moet leren, al gaat het de goede kant op, maar Vergne stipt aan dat 2014 een goed instapmoment is voor rookies vanwege de ingrijpende reglementswijzigingen. “De auto’s zijn immers totaal anders en veel jongens hebben daar zware moeite mee.”

“De reglementswijzigingen hebben het speelveld in dat opzicht gelijk getrokken, want ook de ervaren jongens moeten deze auto’s nog onder de knie krijgen. In die zin is het voor iedereen gelijk en is dit dus een gunstig moment voor rookies om de Formule 1 te betreden.”