Nico Hülkenberg vindt dat er tijdens een Grand Prix-weekend te veel getraind wordt. “Als we minder oefentijd zouden hebben, zou het ook meer om de coureur draaien”, denkt hij bovendien.

De Force India-coureur vertelt aan Autosport dat hij soms het gevoel heeft ‘dat er wel heel veel getraind wordt in de Formule 1’. “We hebben vrijdags twee keer anderhalf uur en dan zaterdag nog een uur, dat is echt behoorlijk veel oefentijd”, meent hij.

“Persoonlijk zou ik het interessanter vinden als we minder trainingen hadden”, vervolgt Hülkenberg, die naar de GP2 wijst als voorbeeld van hoe het anders kan. In de GP2 wordt tijdens een raceweekend maar 45 minuten getraind – wat Hülkenberg dan ‘wel weer erg weinig’ vindt – maar het idee van maar één oefensessie, spreekt hem aan: “Als we anderhalf uur zouden hebben en daarna in het diepe worden gegooid, denk ik dat de nadruk veel meer op de coureur komt te liggen”, redeneert Hülkenberg. “Er is nu immers altijd erg veel tijd voor mensen om al hun problemen op te lossen.”

Wie het in ieder geval niet met Hülkenberg eens is, is zijn teamgenoot Sergio Pérez. “Ik vind helemaal niet dat we te veel trainen”, verklaart de Mexicaan, die VT1 omschrijft als ‘nutteloos’ omdat de baan tijdens de eerste sessie altijd nog erg vies is: “En dat betekent dat we eigenlijk maar twee nuttige trainingen hebben, waarbij we voor allebei verschillende taken hebben. VT2 is de enige training die ons de gelegenheid geeft om racesimulaties te doen, terwijl VT3 eigenlijk het enige moment is om je voor te bereiden op de kwalificatie.”