Max Verstappen wist tijdens de Maleisische Grand Prix voortdurend de camera’s op zich gericht. Niet in de laatste plaats vanwege enkele fraaie manoeuvres. Het leverde de Toro Rosso-coureur een hele mooie zevende plaats op.

Met die zevende plaats is Max Verstappen de jongste coureur ooit die punten weet te scoren. Op voorhand was het niet een kwestie van of dat zou gaan gebeuren, maar vooral wanneer. Twee weken geleden slaagde hij daar door technische problemen niet in, vandaag viel echter alles op zijn plek.

Toch verliep niet alles vlekkeloos. Met name de eerste paar ronden moest Verstappen tijd en posities inleveren ten opzichte van de mannen om hem heen. Naar eigen zeggen werkten de remmen en de banden nog niet direct naar behoren: “Dat veranderde gelukkig na de eerste pitstop. Ik wisselde naar de harde compound, die me in staat stelden in een lekker ritme in de rondte te gaan”, verklaart Verstappen tegenover de camera’s van de BBC.

“Na vijftien ronden begonnen ook de remmen een stuk beter te functioneren en voelde de auto heel goed aan”, gaat Verstappen verder, die daarna gevraagd wordt naar hoe hij de duels met het Red Bull-duo heeft ervaren. “De auto was er goed genoeg voor en daar haalde ik veel vertrouwen uit”, klinkt het cooltjes.

“Ben je nu echt zo kalm, of ga je zo meteen buiten het bereik van de camera’s nog even helemaal uit je dak?”, probeert de verslaggever van de Britse zender Max nog uit de tent te lokken. “Ik zat zeker lachend in de auto”, aldus Verstappen.

Vader Jos
Jos Verstappen liet in de uitzending van Sport 1 zijn licht schijnen over de prestatie van zijn zeventienjarige zoon. Hij is vanzelfsprekend trots: “Dit is natuurlijk helemaal top. Hij sierde een sterk optreden op met hele mooie acties, ook al moest hij in begin van de race even pas op de plaats maken toen enkele mensen aan hem voorbij kwamen. Na de stop ging hij echter als een speer.”

Jos Verstappen weet ook dat niet alle credits naar Max mogen gaan, maar dat ook het team Toro Rosso een pluim verdient: “Toro Rosso heeft het gewoon goed voor elkaar. Ze hebben weliswaar dezelde motor als het grote Red Bull, maar werken met een veel beperkter budget. Des te knapper dat ze vóór die jongens zijn geëindigd.”

Jos Verstappen laat op de vraag hoe Max uit de auto kwam weten dat hij prima in orde was: “Natuurlijk zweette hij flink, maar hij had geen last van lichamelijke ongemakken. Toro Rosso houdt hem prima in conditie.”